YOU ARE HERE: Αρχική

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

E-mail Εκτύπωση PDF

“ΠΡΑΣΙΝΟ-βιοκλιματικό  ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ”  

Η  περιβαλλοντική ρύπανση και οι επιπτώσεις της είναι στο επίκεντρο όλων των σύγχρονων πολιτικών και κοινωνικών φορέων.

Οι φαρμακοποιοί ως επιστήμονες υγείας οφείλουν σεβόμενοι το ρόλο τους ως προασπιστές της υγείας, είτε ως πρόληψη είτε ως θεραπεία, να συμβάλλουν στην διαφύλαξη ή και στη μείωση των επιβαρυντικών προϊόντων ή διαδικασιών που συντελούν στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος.Το φάρμακο βελτιώνει την υγεία ή αποκαθιστά την υγεία, συνεπώς θα πρέπει ότι αφορά την παραγωγή, την διακίνηση και την χρήση του και την αποκομιδή του να μην είναι βλαβερά για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.Αν και προϊόν χημικό, τοξικό με την συμβολή του φαρμακοποιού υπάρχει η δυνατότητα μείωσης των επιπτώσεων χρήσης του στο περιβάλλον. 

Η οικολογική συνείδηση και συμπεριφορά είναι μια ολότητα και πρέπει να εφαρμόζεται σαν όλον αν θέλουμε να μιλάμε πραγματικά για πράσινο-οικολογικό φαρμακείο. Πολλές φορές αναρωτιέμαι αν είναι μια πρόσκαιρη μορφή συμπεριφοράς η οικολογία. Αυτό ίσως ισχύει για λίγους ανθρώπους, που υιοθετούν συμπεριφορές και θέσεις που θεωρούν ότι τους φέρνουν στο προσκήνιο.Μα αν δεν πιστεύεις πραγματικά δεν έχεις και αποτέλεσμα.Ο φαρμακοποιός ασκεί ένα επάγγελμα που επί της ουσίας είναι αντιοικολογικό, γιατί διαχειρίζεται χημικά προϊόντα εργαστηριακής προέλευσης,  που είναι απαραίτητα για την  βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού, αλλά που από την παρασκευή του έως και την αποδομή του επιβαρύνει το περιβάλλον με τοξικά παράγωγα.Συνεπώς ο φαρμακοποιός καλείται να μειώσει τις επιπτώσεις από την χρήση των διακινουμένων προϊόντων από το φαρμακείο είτε είναι φάρμακο, ή ιατροτεχνολογικό προϊόν ή καλλυντικό. Παράλληλα μπορεί και έχει την δυνατότητα να προσαρμόσει την κατασκευή την οργάνωση και την λειτουργία του φαρμακείου ώστε να είναι φιλική προς το περιβάλλον.n    Το να είσαι επιστήμονας υγείας είναι ευθύνη προς το κοινωνικό σύνολο. Γιατί γνωρίζεις, και συνεπώς πρέπει να δράσεις και όχι να στέκεις παρατηρητής και αμέτοχος στο μεγαλύτερο έγκλημα σε μας τους ίδιους αλλά και των γενιών που έρχονται, την καταστροφή του περιβάλλοντος.  

Ο φαρμακοποιός έχει την δυνατότητα να ενημερώσει τον ασθενή όχι μόνο για την ορθή χρήση του φαρμάκου  αλλά και πως θα μεταχειριστεί το φάρμακο που δεν χρησιμοποιήθηκε ή  έχει λήξει.Ο φαρμακοποιός με τη διαχείριση των ληγμένων και  αχρησιμοποίητων φαρμάκων που εφαρμόζεται και στη χώρα μας δίνει το παράδειγμα σε όλους τους επαγγελματίες υγείας, ότι το να σέβεσαι το περιβάλλον και να το κάνεις πράξη είναι απαραίτητο αν θέλεις να είσαι πραγματικός λειτουργός υγείας.   Ο φαρμακοποιός είναι από τους λίγους επαγγελματίες που έχει ευαισθητοποιηθεί οικολογικά  σαν επαγγελματική ομάδα, και το κάνει πράξη.Αλλά ας δούμε τι μπορεί να γίνει:Σε επίπεδο παραγωγής, στη βιομηχανία αλλά και στο εργαστήριο του φαρμακείου  με την φροντίδα ώστε   τα ενδιάμεσα παράγωγα κατά την διάρκεια της παραγωγής , αλλά και της αποδόμησής τους να είναι προϊόντα  μη επιβαρυντικά, βιοδιασπώμενα.Η στο εργαστήριο του φαρμακείου, να γίνεται σωστή διαχείριση των εναπομείναντων υλικών που χρησιμοποιήθηκαν.Στο φαρμακείο,  στο νοσοκομείο, σε επίπεδο χρήσης των φαρμάκων, στον έλεγχο της συνταγογράφησης , στο περιορισμό της πολυφαρμακίας, ώστε το φάρμακο να χρησιμοποιείται, όταν πρέπει, όπου πρέπει και όσο πρέπει. 

Τρανταχτό παράδειγμα είναι ή κατάχρηση των αντιβιοτικών και η ανθεκτικότητα που παρουσιάζεται στην υπερβολική και μη αναγκαία πολλές φορές χρήση τους που έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία νέων ανθεκτικών στελεχών των μικροβίων στη φύση με αποτελέσματα, όπως τελευταία με την γρίπη των χοίρων . Οι συνέπειες είναι φοβερές και λόγω της παγκοσμιοποίησης. Άρα η κάθε λάθος συμπεριφορά έχει επιπτώσεις ανεξέλεγκτες.  Με τον συμβουλευτικό  και εκπαιδευτικό ρόλο του φαρμακοποιού στην σωστή χρήση των φαρμάκων, στην προστασία του οικιακού περιβάλλοντος .Στην επιστροφή των ληγμένων ή των αχρησιμοποίητων φαρμάκων στο φαρμακείο μέσω ειδικού συστήματος. Με την διαχείριση των ληγμένων και των αχρησιμοποίητων φαρμάκων. Είναι ευθύνη του ΕΟΦ η συλλογή των φαρμάκων αυτών και η καταστροφή τους  με σύγχρονες ασφαλείς μεθόδους.  Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί της ΠΕΦΝΙ-Εταιρεία, ο ΦΣΑ, ο Φαρμ. Σύλλογος Λάρισας κ.α. έχουν κάνει προγράμματα συλλογής των φαρμάκων αυτών. σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας σε δείγμα 4.000 νοικοκυριών, το 36,4% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας για το οποίο χρειάζεται να λαμβάνει τακτικά φάρμακα. Παλαιότερη έρευνα της Σχολής είχε καταδείξει ότι τρεις τους δέκα ασθενείς έχουν σπίτι τους φάρμακα που έχουν περισσέψει από προηγούμενη συνταγή γιατρού.Τα ληγμένα όμως πρέπει να καταστρέφονται και όχι να επαναχρησιμοποιούνται . Στην παραγωγή τροφίμων, τα φυτοφάρμακα, τα κτηνιατρικά φάρμακα, που υπεισέρχονται στην τροφική αλυσίδα θα πρέπει να έχουν λελογισμένη χρήση. Άρα ο φαρμακοποιός της υπαίθρου που διαχειρίζεται πολλά από αυτά, θα  πρέπει να συμβουλεύει τον αγρότη για την  φειδωλή και ορθή χρήση των φαρμάκων αυτών για την προστασία του κοινωνικού συνόλου αλλά και του ίδιου. Ο καρκίνος σε αυτή την ομάδα πληθυσμού είναι συνεχώς αυξανόμενος.Ο φαρμακοποιός στη χορήγηση των  ΜΗΣΥΦΑ έχει μεγαλύτερη ευθύνη για την μη κατάχρηση χρήσης και την ορθή χρήση τους..Το φαρμακείο όμως διακινεί και καλλυντικά. Έχουμε αναλογισθεί ή ασχοληθεί  σοβαρά, με το ποια επιβαρυντικά συστατικά περιέχουν, που καταλήγουν αυτά που έχουν λήξει __αν και συνήθως δεν έχουν ημερομηνία λήξης_ ή ότι καταλήγουν στις χωματερές Ο έλεγχος της σύνθεσης των καλλυντικών για επισήμανση απαγορευμένων ουσιών και προφύλαξη του πολίτη είναι σημαντική αν αναλογισθεί κανείς ότι 10.000 ουσίες χημικές ενώ είναι τοξικές επιτρέπονται στην παρασκευή των καλλυντικών. Αλλά σύμφωνα με τη Charotte Vohtz, φαρμακοποιό οι γυναίκες απορροφούν γύρω στα 2 κιλά χημικών μέσω των καλλυντικών προϊόντων κάθε χρόνοΩς υπεύθυνος λειτουργός υγείας συμβουλεύει και καθοδηγεί τον πολίτη για την χρήση των ιατρικών συσκευών και υλικών που πωλούνται από το φαρμακείο για την επιλογή, χρήση και την επιστροφή των συσκευών μέσω ειδικών προγραμμάτων χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον. 

Όλα τα προαναφερθέντα με οδήγησαν στην διατύπωση μιας πρότασης, ενός πιλοτικού προγράμματος δημιουργίας πράσινων-βιοκλιματικών φαρμακείων είτε στο νοσοκομείο είτε στην κοινότητα. Ήδη στο Νοσοκομείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ  έχω ξεκινήσει την προσπάθεια,  ώστε το φαρμακείο, που είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με το πρότυπο  ποιότητας ΕΛΟΤ  EN ISO 9001:2000 να γίνει ενεργειακά αυτόνομο, να χρησιμοποιεί φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και να αποτελέσει πρότυπο οικολογικό νοσοκομειακό φαρμακείο.Το βιοκλιματικό φαρμακείο, σχεδιασμένο  με συγκεκριμένες προδιαγραφές, εκμεταλλεύεται εναλλακτικές μορφές ενέργειας, π.χ.την ηλιακή ενέργεια, κατασκευάζεται με φιλικά προς το περιβάλλον δομικά υλικά που παράλληλα μονώνουν καλύτερα το οίκημα και ενεργειακά και από την ηχορύπανση. Η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών στην κατασκευή του φαρμακείου αλλά και στην καθημερινότητα δίνει την δυνατότητα και προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και αλλαγής της νοοτροπίας χρήσης φθηνών υλικών αλλά επιβλαβών πχ πλαστικές σακούλες. Για παράδειγμα το πιο απλό. Μια οικολογική σακούλα βιοδιασπάται σε 18 μήνες και έχει  κόστος οικονομικό, αλλά η πλαστική σακούλα διασπάται σε ..πολλά …. Χρόνια αλλά κοστίζει περισσότερο στις επιπτώσεις στη ποιότητα ζωής και στο περιβάλλον. Ειδικότερα στα νοσοκομεία τα φαρμακεία και όχι μόνο θα πρέπει να είναι και αυτά <πράσινα φαρμακεία> .

Τα νοσοκομεία θα πρέπει όχι μόνο να παρέχουν υπηρεσίες υγείας αλλά και να λειτουργούν με όρους προστασίας του περιβάλλοντος σε όλες τις λειτουργίες και διαδικασίες.Η οικολογική όμως λειτουργία πολλές φορές είναι δαπανηρή γι αυτό και θα πρέπει να γίνουν προγράμματα ή να γνωστοποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα ώστε να στηριχθεί ο νέος επιστήμονας φαρμακοποιός, ό νέος επαγγελματίας. Θα είναι παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους επαγγελματίες να λειτουργήσουν οικολογικά στο χώρο δραστηριοποίησής τους. Είναι υποχρέωσή μας , εμείς οι φαρμακοποιοί, να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος  σαν επιστήμονες  αλλά και σαν υπεύθυνοι πολίτες.

Η άποψη αυτή κατατέθηκε από την κα Όλγα Οικονόμου, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Εταιρείας Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων    

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελληνική Εταιρεία
Εξοικονόμησης Ενέργειας 
Αστική Μη Κερδοσκοπική
Εταιρεία 

Τηλ.:210 9840203
Σκαβάτζου 10
Παλαιό Φάληρο
17564 Αθήνα
 

info@eeee.gr
info@hess.gr

  • Μέσω Skype