YOU ARE HERE: Αρχική

40 Επιγραμματικές Συμβουλές Εξοικονόμησης Ενέργειας

E-mail Εκτύπωση PDF

 

1.       Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που φέρουν την πιστοποίηση ENERGY STAR®, εξοικονομούν ενέργεια μόνο όταν έχει ενεργοποιηθεί από το λογισμικό η κατάλληλη επιλογή.

2.       Απλώστε τα ρούχα για να στεγνώσουν φυσικά αντί να χρησιμοποιήσετε το στεγνωτήριο. Κάποια υφάσματα μάλιστα είναι προτιμότερο να μην τοποθετηθούν σε στεγνωτήριο ποτέ.

3.       Προτιμήστε να αγοράσετε ένα laptop για τον επόμενο ηλεκτρονικό υπολογιστή σας. Καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια και χώρο, ενώ δεν χάνετε τα αρχεία που δεν έχετε ακόμη αποθηκεύσει σε διακοπή ρεύματος.

4.       Εάν υποχρεωτικά πρέπει να χρησιμοποιήσετε στεγνωτήριο, βάλτε ξεχωριστά τα λεπτά ρούχα και σε άλλη δόση πετσέτες και χοντρά.

5.       Προτιμήστε να αφήσετε τα πιάτα να στεγνώσουν μόνα τους αντί να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα στεγνώματος του πλυντηρίου. .

6.       Πολλές ηλεκτρονικές συσκευές (τηλεοράσεις, DVD, στερεοφωνικά και ειδικά παλαιά video) συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια ακόμη και όταν είναι σβηστά σε κατάσταση αναμονής. Μάλιστα στο σύνολο του οικιακού εξοπλισμού, σε κατάσταση αναμονής καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια από αυτήν που χρειάζεται για τον φωτισμό με λάμπες οικονομίας. Γιαυτό τοποθετήστε τις συσκευές ε πολύπριζα με διακόπτη και κλείνετε τον διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.

7.       Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας και επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον.  Εάν πρέπει αναπόφευκτα να χρησιμοποιήσετε κλασικές μπαταρίες, πετάξτε τις σε ειδικό σημείο ανακύκλωσης.

8.       Υπάρχει μία λανθασμένη άποψη ότι οι screen savers εξοικονομούν ενέργεια. Η σωστή τακτική είναι το χειροκίνητο σβήσιμο της οθόνης ή η αυτόματη ρύθμιση για μετάπτωση σε κατάσταση stand by όταν ο υπολογιστής δεν χρησιμοποιείται για αρκετή ώρα.

9.       Ακόμη και όταν ένας φορητός υπολογιστής είναι σβηστός, ο μετασχηματιστής του συνεχίζει να καταναλώνει ενέργεια. Γιαυτό τοποθετήστε τον σε πολύπριζο με διακόπτη και κλείνετε τον διακόπτη, ή βγάλτε τον από την πρίζα όταν δεν τον χρησιμοποιείτε, εκτός και εάν θέλετε να φορτίσετε την μπαταρία του.

10.   Αφαιρέστε τους φορτιστές από την πρίζα όταν  η συσκευή έχει φορτιστεί πλήρως, γιατί εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια.

11.   Προσπαθήστε να γεμίζετε πλήρως τον κάδο που πλυντηρίου, ώστε να εκμεταλλεύεστε καλύτερα την ενέργεια που ξοδεύεται σε κάθε πλύση, Αν πρέπει να βάλετε λιγότερα ρούχα, ρυθμίστε και για λιγότερη ποσότητα νερού.

12.   Εάν πρέπει να προμηθευτείτε στεγνωτήριο, αναζητήστε ένα μοντέλο που θα διαθέτει αισθητήρα υγρασίας και διακόπτει αυτόματα την λειτουργία του , όταν τα ρούχα στεγνώσουν. Αυτό θα εξοικονομήσει ενέργεια και θα προστατεύσει και τα ρούχα

13.   Εάν πρόκειται να απομακρυνθείτε από τον υπολογιστή σας για περισσότερο από 20 λεπτά, σβήστε την οθόνη του. Εάν πρόκειται να λείψετε περισσότερο από δύο ώρες, σβήστε ολόκληρο τον υπολογιστή ή βάλτε τον σε κατάσταση αναμονής (suspend).

14.   Εξαερώνετε τα σώματα του καλοριφέρ τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο, ή όσο σύντομα χρειάζεται.

15.   Θερμομονώστε καλά τους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού, και ειδικά στα σημεία που είναι τοποθετημένα τα σώματα του καλοριφέρ. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τοποθετήστε στον τοίχο πίσω από τα θερμαντικά σώματα ειδικές θερμοανακλαστικές επιφάνειες, ώστε να μην διαρρέει η θερμότητα προς τους εξωτερικούς τοίχους.

16.   Μην τοποθετείτε μπροστά από τα σώματα του καλοριφέρ έπιπλα ή καλύμματα που φράζουν τους αεραγωγούς ή εμποδίζουν την μεταφορά θερμότητας .

17.   Προτιμήστε να δροσίζεστε χρησιμοποιώντας ανεμιστήρα (ειδικά οροφής). Ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό, η χρήση του ανεμιστήρα οροφής θα σας προσφέρει την ίδια άνεση, τοποθετώντας τον θερμοστάτη του κλιματιστικού σε υψηλότερη θερμοκρασία.

18.   Σβήστε τον αποροφητήρα στην κουζίνα ή τον εξαεριστήρα στο μπάνιο, 20 λεπτά μετά το μαγείρεμα ή το μπάνιο, ώστε να συγκρατήσετε τον ζεστό αέρα στον χώρο. 

19.   Τοποθετήστε χρονο-χωροθερμοστάτη, ώστε το σύστημα θέρμανσης να φροντίζει απλά να μην παγώσει το σπίτι σας κατά τις εργάσιμες ώρες, αλλά όταν επιστρέφετε να έχει ήδη λειτουργήσει ώστε να το βρείτε ζεστό όταν επιστρέψετε.

20.   Τοποθετώντας σύστημα αντιστάθμισης σε εγκαταστάσεις θέρμανσης, εξασφαλίζετε οικονομία έως και 30%.

21.   Οδηγείτε σύμφωνα με την ροή της κίνησης. Η επιθετική οδήγηση (απότομες επιταχύνσεις – επιβραδύνσεις) σπαταλά καύσιμα και φθείρει το αυτοκίνητο.

22.   Προσπαθήστε να κάνετε όλες τις εξωτερικές εργασίες σε μία έξοδο με το αυτοκίνητο. Οι ξεχωριστές διαδρομές μπορεί να απαιτήσουν το διπλάσιο καύσιμο.

23.   Ελέγχετε συχνά την πίεση των ελαστικών στο αυτοκίνητο. Ελαφρά ξεφούσκωτα λάστιχα μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση κατά 3,3%.

24.   Χρησιμοποιείτε λιπαντικά αυτοκινήτου με κατάλληλο ιξώδες για το κλίμα της περιοχής και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Διαφορετικού τύπου λιπαντικά μπορεί να αυξήσουν την κατανάλωση κατά 1 με 2 %.

25.   Χρησιμοποιείτε εκ περιτροπής το αυτοκίνητο με τους συνάδελφους που εξυπηρετεί. Έτσι εξασφαλίζετε τουλάχιστον 50% οικονομία σε καύσιμα και κόστος συντήρησης του αυτοκινήτου.

26.   Προτιμήστε να φορτώνετε εσωτερικά το αυτοκίνητο αντί χρησιμοποιείτε σχάρα οροφής. Μία γεμάτη σχάρα αυξάνει την κατανάλωση κατά 5% λόγω αύξησης της αεροδυναμικής αντίστασης. Μην ξεχνάτε να αποκαταστήσετε την σχάρα μετά την μεταφορά. Ακόμη και η κενή σχάρα αυξάνει την κατανάλωση.

27.   Μην μεταφέρετε άσκοπα βαριά αντικείμενα στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου. Έτσι αυξάνετε το συνολικό του βάρος και την κατανάλωση καυσίμου.

28.   Χρησιμοποιείτε το air-condition του αυτοκινήτου μόνο όταν είναι απαραίτητο. Η χρήση του αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση και απορροφά ισχύ από τον κινητήρα.

29.   Χρησιμοποιείτε τον αυτόματο πιλότο (cruise control), σε όσα αυτοκίνητα διαθέτουν.  Σε εθνικές οδούς. Η οικονομία που προσφέρουν αγγίζει το 15%

30.   Στις εθνικές οδούς ή όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, χρησιμοποιήστε την 5η (σε μερικά αυτοκίνητα 6η) ταχύτητα. Η οικονομία καυσίμου και η μείωση των ρύπων είναι σημαντική.

31.   Η κατανάλωση καυσίμου δεν είναι ανάλογη της ταχύτητας. Μία ταχύτητα 90-120 χλμ/ώρα είναι οικονομική για τα περισσότερα αυτοκίνητα. Μετά τα 14 χλμ την ώρα η κατανάλωση αυξάνεται σημαντικά για τα συνηθισμένα αυτοκίνητα.

32.   Το αυτοκίνητο στο «ρελαντί» απλά καταναλώνει καύσιμο και ρυπαίνει. Ο καλύτερος τρόπος για να ζεστάνετε το αυτοκίνητο τον χειμώνα είναι να το οδηγήσετε προσεκτικά. Μισό λεπτό ζέσταμα είναι αρκετό.  Περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα, απλά σπαταλά καύσιμο.

33.   Εάν πρόκειται αν αλλάξετε κουφώματα (πορτοπαράθυρα), δώστε μεγάλη προσοχή στους υαλοπίνακες που θα επιλέξετε. Εκτός από το να είναι διπλοί, θα πρέπει εάν το ακίνητο βρίσκεται σε θερμό κλίμα να είναι αντιθερμικοί και εάν είναι σε ψυχρό, κανονικοί ώστε να εγκλωβίζουν την ηλιακή θερμότητα μέσα στο οίκημα.

34.   Χρησιμοποιήστε τις κουρτίνες σαν θερμομονωτική ασπίδα.  Κατά την διάρκεια τις ηλιοφάνειας τον χειμώνα ανοίξτε τις για να ζεσταθεί το δωμάτιο από τον ήλιο, αλλά το βράδυ καλείστε τις ώστε να εγκλωβίσει την θερμότητα στο εσωτερικό του δωματίου. Το καλοκαίρι πράξτε αντίθετα.

35.   Κλείνετε το διάφραγμα της καμινάδας του τζακιού όταν δεν το χρησιμοποιείτε, γιατί διαφορετικά ο θερμός αέρας του δωματίου διαρρέει στο περιβάλλον. 

36.   Φυτεύοντας κατάλληλα δένδρα και θάμνους σε μικρή απόσταση από τους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού, εξασφαλίζεται καλύτερη θερμομόνωση.

37.   Για τον εξωτερικό φωτισμό χρησιμοποιήστε φωτιστικά με λάμπες οικονομίας, ηλιακό συλλέκτη και ανιχνευτή κίνησης για την ενεργοποίηση τους. Έτσι θα έχετε αυτόνομο φωτισμό χωρίς κόστος χρήσης.

38.   Ρυθμίζοντας χαμηλότερα κατά μερικούς βαθμούς κελσίου τον θερμοστάτη του θερμοσίφωνου ή του μπόιλερ εξασφαλίζετε σημαντική οικονομία χωρίς αισθητή επίπτωση στο ζεστό νερό.

39.   Προτιμήστε να ζεσταίνετε το νερό στον βραστήρα, αντί να χρησιμοποιείτε κατσαρόλα. Ζεσταίνεται ταχύτερα και οικονομικότερα. Μάλιστα, προσπαθήστε να τοποθετείτε μόνο την απαραίτητη ποσότητα νερού.

40.   Με την εγκατάσταση ενός ταχυθερμαντήρα (ζεστού νερού) αερίου, εξασφαλίζετε οικονομία τουλάχιστον 30%.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελληνική Εταιρεία
Εξοικονόμησης Ενέργειας 
Αστική Μη Κερδοσκοπική
Εταιρεία 

Τηλ.:210 9840203
Σκαβάτζου 10
Παλαιό Φάληρο
17564 Αθήνα
 

info@eeee.gr
info@hess.gr

  • Μέσω Skype